vineri, 4 martie 2011

Planificarea călătoriei - Backpacking

Majoritatea ați văzut filmul EuroTrip și v-ați gândit „Wow...ce drăguț ar fi...”, apoi ați văzut pe stradă / prin gări / aeroporturi tineri cu rucsacul în spate și harta în brațe și parcă v-ați gândit mai serios „Oare eu aș putea? Ar fi o experiență de neuitat...” și așa începe să încolțească în mintea ta ideea unei călătorii cu rucsacul în spate... Voi încerca acum să fac cum mic ghid pentru o călătorie prin Europa cu rucsacul (experiența mea cu rucsacul se reduce la turele pe munte, însă am învățat o grămadă de lucruri folositoare astfel, și în plus am citit experiențele și poveștile altora care au mai făcut asta, așa că am înțeles în mare care sunt pașii de urmat într-o astfel de călătorie, cel puțin știu cum mi-aș organiza eu o astfel de excursie).
Click pe foto pentru sursă
În primul rând, ca și la circuit, trebuie stabilit cât timp avem la dispoziție, obiectivele majore și bineînțeles bugetul.
În funcție de aceste lucruri alegem mijlocul de transport, de exemplu, dacă vrem să facem un fel de circuit prin mai multe țări, cea mai bună variantă este un abonament de tren InterRail, despre care am vorbit aici, sau Balkan FlexiPass pentru țări precum: Bulgaria, Grecia, Turcia, Serbia și Bosnia Herțegovina, despre care am vorbit aici. Dacă avem de gând să vizităm o singură țară în amănunt, avem din nou varianta InterRail, numită One Country Pass, sau chiar transporturi locale cu autobuzul / autocarul. De asemenea, mai există oricând varianta autostopului pentru cei mai curajoși. Bineînțeles, există și varianta transportului cu avionul dar nu cred că se potrivește foarte bine profilului de backpacking, poate doar dacă aveți ca destinație un alt continent și astfel avionul rămâne cam singura variantă plauzibilă de a ajunge acolo, însă odată ajunși tot la variantele de mai sus cred că veți apela pentru călătoria propriu-zisă.
Odată stabilit mijlocul de transport și timpul pe care îl avem la dispoziție, începe planificarea propriu-zisă a călătoriei. Dacă ai ales varianta trenului, la achiziționarea pass-ului  vei primi și o hartă feroviară și chiar și un ghid de călătorie. Dacă ai ales varianta autobuz/autocar trebuie să te documentezi foarte bine despre conexiunile dintre punctele in care vrei să ajungi, companii de transport, program, eventuale rezervări. Sincer mie mi se pare mult mai comodă și practică varianta cu trenul. Dacă alegi varianta autostop, ai grijă să îți procuri o hartă rutieră bună a zonei respective, să-ți confecționezi cartonașele cu destinațiile și să te documentezi despre cele mai bune locuri de așteptat.

Click pe foto pentru sursă

Cu harta în brațe, ghiduri turistice, bloguri și diverse site-uri începem să conturăm un traseu orientativ. În primul rând ne scoatem pe hârtie o listă cu locurile în care am vrea să ajungem, apoi le localizăm pe hartă și în cele din urmă verificăm modalitățile de a ajunge acolo. Dacă pe lista ta se găsește un loc către care nu ai acces cu mijlocul de transport pe care l-ai ales pentru călătorie, caută conexiuni, legături, alternative.
După ce ai stabilit traseul încearcă să-l organizezi pe zile, să știi în mare când, pe unde ajungi, însă n-aș recomanda să-ți faci un plan strict sau rezervări pentru cazare de acasă. Spun asta pentru că într-o astfel de călătorie există șanse foarte mari de schimbare a traseului. Pe drum vei întâlni poate, persoane care fac același lucru ca și tine, veți discuta despre traseu, veți afla destinații noi, poate chiar veți alege să continuați călătoria împreună pentru o perioadă. În astfel de cazuri n-ai vrea să fii constrâns de rezervările făcute de acasă, plus că un plan foarte strict îți dă impresia că ești mereu pe fugă și îți va limita experiența unei astfel de experiențe.
Că tot vorbeam de cazare și rezervări, astea le poți face de pe o zi pe alta, majoritatea hotelurilor / hostelurilor au acces la internet. În cazul ăsta, chiar dacă nu mai ajungi la cazarea rezervată, nu-ți dai peste cap întreg planul excursiei. Dacă nu ești sigur de următoarea oprire, sau dacă vei ajunge la timp, mai bine nu rezerva, poți găsi pe loc cazare, sau dacă nu, în cel mai rău caz, te urci în primul tren care pleacă și te mai dai jos dimineața, astfel rezolvi și problema nopții de cazare.


Odată creionat itinerariul, trecem la bagaj, și cel mai important obiect al unei astfel de călătorii este rucsacul. Având în vedere că-l vei căra în toată excursia, trebuie ales cu grijă pentru a fi cât mai confortabil și să se potrivescă cât mai bine nevoilor tale. Nu cumpăra niciodată un rucsac fără să-l probezi! Chiar dacă ai găsit pe internet o ofertă foarte bună, caută întâi în magazinele de specialitate modelul respectiv de rucsac și probează-l, dacă il simți confortabil, poți să-l comanzi. Ai grijă însă să nu fie nici prea mic, căci vei avea destule lucruri de pus în el, dar nici prea mare, pentru că vei fi tentat să iei mai multe lucruri decât ai avea de fapt nevoie, pe ideea: „da hai că mai încape și asta...hai și asta...și asta...”. De asemenea, foarte importantă la un rucsac este compartimentarea, de preferat ar fi să aibă cât mai multe buzunare pentru ați organiza cât mai bine lucrurile în el și a avea acces cât mai ușor la ele (n-ai vrea să scotocești după bateriile de rezervă ale aparatului sau sticla de apă în compartimentul principal al rucsacului). Dacă plănuiești să stai mai multe zile în același loc fără să schimbi cazarea, ar fi bine să ai la tine și un rucsăcel mai mic în care să-ți pui cele necesare explorării locului într-o zi (aparat foto, apă, ceva de mâncare, un hanorac etc), putând astfel să lași rucsacul mare la hotel.
Acum că am stabilit problema rucsacului trecem la resul obiectelor MUST într-o astfel de călătorie:
  • pașaport și/sau buletin :);
  • numerele de telefon de la ambasadele și consulatele României în țările pe care urmează să le vizitezi/tranzitezi (chiar dacă intenționezi doar să tranzitezi o țară, e bine să ai numerele și pentru țara respectivă, nu se știe niciodată);
  • ghid turistic + carnețelul cu traseul creionat de acasă;
  • copii xerox ale actelor de identitate, plus scanate și trimise pe mailul propriu;
  • card bancar (e de preferat să ții banii pe card pentru a nu avea surprize neplăcute, în plus, în caz de nevoie, este mult mai ușor să primești bani de acasă pe card decât sa-ți fie trimiși prin servicii de transfer de bani; ideal ar fi să aveți 2 carduri de la bănci diferite, în caz că există incompatibilități);
  • borsetă pentru acte și bani (nu mă refer la borsetele propriu zise, ci la gentuțele acelea speciale care de obicei se țin pe sub haine);
  • ochelari de soare; 
  • lăcățel pentru rucsac;
  • briceag multifuncțional;
  • brichetă;
  • frontală (lanternă);
  • sac de dormit (nu este foarte greu și este foarte util, îl poți folosi atât la hotel/hostel dacă lenjeria arată dubios și chiar recomand să-l folosiți, dar mai ales în tren);
  • pernuță gonflabilă;
  • dopuri pentru urechi;
  • punguțe de diferite dimensiuni; 
  • trusă de prim ajutor - ai grijă să ai în ea diverse medicamente uzuale, plasturi, pansamente, fașă elastică, apă oxigenată, rivanol, fașă de tifon, comprese sterile, forfecuță, calciu, seringă, antiinflamator;
  • gel dezinfectant;
  • mică trusă de cusut;
  • cameră foto + card memorie + acumulatori + stick memorie + încărcător;
  • recomand și un telefon de rezervă cu baterie bună pe care sa-l ții închis (îl deschizi doar când ai nevoie de el + incarcător); 
Cam astea sunt lucrurile care-mi vin acum în minte pentru o astfel de excursie, la astea mai adăugați și trusa de baie personală. 
La capitorul îmbrăcăminte, încălțăminte, important e să fie cât mai comode și funcționale. Nu luați niciodată haine/încălțări pe care le puteți purta o singură dată! Amintește-ți că le vei căra pe tot parcursul excursiei, așa că ideal ar fi să luați strictul necesar, iar hainele mai mici, gen tricouri, șosete etc. să le spălați dacă este nevoie la hotel (așadar, nu uitați detergentul/săpunul). De preferat ar fi ca hainele să fie puse în punguțe speciale pe categorii, pentru a le păstra uscate, curate și mai bine organizate.



Lista hainelor/încălțărilor MUST:
  • blugi/pantaloni sport (2 perechi);
  • pantaloni scurți (dacă este cazul);
  • tricouri;
  • hanorac;
  • polar;
  • geacă impermeabilă (obligatoriu!);
  • șosete;
  • adidași/bocanci (cât mai comozi și rezistenți și de preferat o pereche de schimb);
  • sandale (dacă este cazul);
  • șlapi.
Cam asta este în mare lista cu obiectele de care ai avea nevoie într-o astfel de excursie, dar ea poate suferi mici modificări și adaptări în funcție de situație (destinație, condiții meteo etc). 

3 comentarii:

  1. Multumesc pentru informati daca mai aveti ceva de adaugat este bine venit vreau sa plec la primavara si in caz ca mai aveti ceva de completat ...gen cam cati bani ..sau alte detali pe care le-ati omis va rugam sa ne povestiti foarte bun este ceea ce cautam ! perfect blog !

    RăspundețiȘtergere
  2. Ăsta a fost un articol general despre planificarea unei călătorii, însa fiecare are propriile particularități atât în ceea ce privește bugetul cât și alte obiecte necesare. Unde plecați si pentru cat timp?

    RăspundețiȘtergere
  3. pai am vrea sa facem acel trip cu bulgaria turcia slovacia slovenia macedonia serbia. Dar ne puteti ajuta cu mai multe informatii decat sunt pe site? adresa de e-mail kenwood197@gmail.com sau kenwood197@yahoo.com . va multumesc !

    RăspundețiȘtergere